FOTOMUSEUM DEN HAAG
Popel Coumou, Papier en licht

Het oeuvre van fotograaf-kunstenaar Popel Coumou (1978) kan een eindeloze analyse van perceptie genoemd worden: hoe ordenen wij de zintuiglijke informatie die we van een foto krijgen en welk eff ect heeft deze rangschikking op ons? Door op subtiele wijze in te grijpen in het fotografi sche beeld, met slechts papier en licht als hulpmiddel, laat Popel het vertrouwen van de kijker in het eigen observatie- vermogen wankelen.

Het spel met onze waarneming vindt in door Popel zelf- gecreë erde ruimtes plaats, of beter gezegd, in wat wij als een ruimte ervaren. Geen van de afgebeelde plaatsen bestaat namelijk echt: ze maakt collages die een combinatie zijn van zelfgemaakte of gevonden afbeeldingen en materialen als papier en klei. Vervolgens voegt ze een extra dimensie toe door de scè ne gericht te belichten: het platte vlak komt tot leven. Het geheel wordt
opnieuw gefotografeerd en uitvergroot. Slechts enkele details, zoals een vingerafdruk op een gekleid stilleven of de schaduw van een papierrand, geven weg dat het door een mens is gemaakt.

Speciaal voor deze tentoonstelling heeft Popel Coumou nieuw werk gemaakt waarbij ze ook de museumzaal betrekt en tegelijkertijd haar maakproces blootlegt. Haar collage- techniek, voorheen voornamelijk op klein formaat, vergroot ze uit zodat er een installatie ontstaat waarbij de kijker haar illusionaire wereld in kan stappen. Popel liet zich hiervoor onder meer inspireren door het iconische gebouw van het naastgelegen Kunstmuseum
Den Haag van H.P. Berlage (1856-1934), maar volgt ook de architectonische lijnen van het Fotomuseumgebouw van architect Sjoerd Schamhart (1919-2007). Daarnaast maakt een speciaal ontworpen lichtplan de invloed van licht op Popels werk direct zichtbaar; het licht is continu in beweging, waardoor ook de kunstwerken steeds in verandering zijn. De geduldige en geconcentreerde kijker wordt beloond met een rijke, haast meditatieve kijkervaring.

ATOMIS

Speciaal voor deze tentoonstelling heeft Atomis armaturen ontwikkeld. De armaturen vloeien mee in de ruimte waardoor de armaturen en de verlichting een onderdeel is geworden van de beleving tijdens het bezoek van deze tentoonstelling.

De Lightscape-Track armaturen zijn voorzien van CASAMBI units waardoor deze op afstand bestuurbaar zijn, ook heeft Atomis geholpen om een aantal kunstwerken te voorzien van speciale maatwerk oplossingen om deze te dimmen.

DOWNLOAD PROJECT BROCHURE:

Atomis project catalog Fotomuseum, Den Haag

Pin It on Pinterest